open/close

Iso-Britannia eroaa EU:sta 31.1.2020

Britannian EU-eron myötä 31.1.2020 alkaa vuoden 2020 loppuun asti kestävä siirtymäkausi.

Iso-Britannia eroaa EU:sta perjantaina 31.1.2020. Vuoden 2020 loppuun kestävän siirtymäkauden aikana jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Britannia olisi vielä EU:n jäsen. Siirtymäkauden aikana esimerkiksi:

  • Britannia noudattaa edelleen täysimääräisesti EU:n perussopimuksia, EU-lainsäädäntöä, EU:n kansainvälisiä sopimuksia sekä EU:n kauppa-, ulko- ja turvallisuuspolitikkaa.
  • Britannia pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa.
  • Tavaroiden, palveluiden, pääomien ja henkilöiden vapaa liikkuvuus jatkuu EU:n ja Britannian välillä.
  • Komission valvontavalta, EU-tuomioistuimen tuomiovalta ja EU:n elinten ja virastojen toimivalta säilyy suhteessa Britanniaan ennallaan.
  • Britannian velvoitteet suhteessa EU:n budjettiin pysyvät ennallaan.

Ainoa merkittävä poikkeus on, että Iso-Britannia jää heti eropäivänä (1.2.2020 alkaen) pois EU:n toimielimistä, elimistä, laitoksista ja virastoista. Siirtymäkauden aikana Iso-Britannia ei siis enää osallistu EU:n päätöksentekoon.

Tulevasta Iso-Britannian ja EU:n välisestä suhteesta on tarkoitus neuvotella siirtymäkauden aikana 1.2. - 31.12.2020, ja sen on tarkoitus tulla voimaan heti siirtymäkauden jälkeen, eli aikaisintaan 1.1.2021 alkaen. Siirtymäaikaa voidaan pidentää kerran, enintään vuoden 2022 loppuun. Iso-Britannia on ilmoittanut haluavansa neuvotella EU:n kanssa vapaakauppasopimuksen.

Tiukasta neuvotteluaikataulusta johtuen joillakin aloilla saatetaan pudota 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen. Erityisesti yritysten on syytä varautua tähän.

Iso-Britannia on Suomen seitsemänneksi tärkein vientimaa ja kahdeksanneksi tärkein tuontimaa.

(Lähteet: sisäministeriö, ulkoministeriö, valtioneuvoston kanslia)

Voit seurata Brexitin edistymisestä DSV Groupin Brexit-sivustolla