open/close

Koronavirus COVID-19

Uusi koronavirus COVID-19 jatkaa leviämistään. Tällä sivulla seuraamme tilanteen kehittymistä ja vaikutuksia toimintaamme.

Seuraamme DSV:llä aktiivisesti koronavirustilanteen kehittymistä ja pyrimme kaikin tavoin vähentämään viruksen mahdollisia vaikutuksia asiakkaiden toimitusketjuihin ja toimintoihin.

Pandemia on ehtinyt jo siihen pisteeseen, että useat maat ovat asettaneet alueitaan karanteeniin tai ainakin ottaneet käyttöön rajoituksia matkustajaliikenteessä. Ymmärrämme täysin asiakkaidemme huolen sekä kuljetusten ja logistiikan toimintavarmuudesta että siitä, miten pyrimme minimoimaan viruksen vaikutuksen.

Seuraamme tarkasti koronaviruksen vaikutuksia sisäisesti. Yritystasolla on jo otettu käyttöön useampia toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään ennakkoon viruksen potentiaaliset vaikutukset. Näitä ovat mm. yhteistyössä henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon kanssa laaditut ohjeet henkilöstölle kaikkien sairaustapausten varalle, hygienian lisääminen toimipisteissämme, etätyön lisääminen, etäneuvotteluiden suosiminen ja jopa matkustusrajoitukset sekä erilliset ohjeet kaikille meillä vieraileville henkilöille. Tämän lisäksi käymme tiivistä keskustelua yhteistyökumppaneidemme kanssa toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.

Tutustu DSV Groupin koronavirus-sivustoon (englanniksi)

Vaikutukset maantiekuljetuksiin

Euroopassa useat maat ovat sulkeneet rajoja henkilöliikenteeltä ainakin osittain. Toistaiseksi rajoitukset eivät koske rahtiliikennettä. Ne tuottavat kuitenkin suuria haasteita kaikkeen logistiikkaan ja aiheuttavat viivästyksiä ja lähetysten ruuhkautumista.

Monilla rajanylityspaikoilla käyttöön otetut kuljettajatarkastukset sekä maiden sisäiset liikennerajoitukset ruuhkauttavat ja hidastavat myös rahdin liikkumista. Erilaisten turvajärjestelyjen vuoksi kuljetusyksiköiden lastaus ja purku vievät huomattavasti normaalia enemmän aikaa, ja lähetyksiä joudutaan siirtelemään varastoihin tavanomaista useammin. 

Muutoksia tilanteeseen saattaa tulla nopeallakin aikataululla lähinnä eteläisen Euroopan maiden tiukentuneiden liikennerajoitusten ja yritystoiminnan hiipumisen vuoksi sekä Itä-Euroopan rajojen ruuhkautumisen myötä. Nämä kaikki johtavat siihen, että kalustoa voidaan joutua siirtämään suuntaan tai toiseen tyhjänä rahtikapasiteetin riittävyyden takaamiseksi.

Pyydämmekin asiakkaitamme varmistamaan ennen kuljetustilauksen tekoa lähettäjien ja/tai vastaanottajien mahdolliset aukiolojen rajoitukset. Tämä sujuvoittaa rahdin kulkua sekä auttaa välttymään lisäkustannuksilta.

Maantiekuljetusten tilanne 7.4.2020

Toistaiseksi Euroopan tilanne jatkuu ennallaan. Päivitämme tietoa lauttaliikenteen, rajatarkastusten ja maakohtaisten rajoitusten osalta aina tilanteiden muuttuessa.

Lauttaliikenne 

Lauttaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on vähentynyt. Sekä Tallink-Silja että Viking Line ovat keskeyttäneet liikennöinnin Helsinki-Tukholma-reitillä. Turku-Tukholma-reitillä Viking Grace ja Amorella jatkavat liikennöintiä toistaiseksi normaalisti. Tallink-Siljan laivat Baltic Princess ja Galaxy liikennöivät Turku-Tukholma -reitillä normaalin aikataulun mukaisesti. 

Suomen ja Viron välinen lauttaliikenne lisääntyy huhtikuussa, mikä helpottaa tilapäistä kapasiteettivajetta reitillä ja tuo helpotusta myös rahtiliikenteeseen. Eckerön Finbo Cargo palaa liikenteeseen 6.4. Lisäksi M/s Finlandia liikennöi normaalisti. Viking Line siirtää Gabriellan liikennöimään Helsinki-Tallinna reitille 1.4. alkaen Viking XPRSin tilalle, mutta lähdöt lisääntyvät. Myös Tallink Megastar ja Sea Wind liikennöivät normaalin aikataulun mukaisesti.

Iso-Britannian ja Irlannin liikenteen reititys on haasteellista poistuneiden ja muuttuneiden laivareittien johdosta. Muut käytössä olevat reititykset ovat ruuhkautuneet ja vaihtoehtireititysten lisäkustannuksista sovitaan erikseen.

Suomi-Saksa -reitillä laivakapasiteetti on riittävä, mutta kuljettajien kapasiteetti rajallinen. 

Rajatarkastukset

Rajatarkastuksia on otettu käyttöön useissa maissa. Espanjan, Italian, Itävallan, Portugalin, Sveitsin, Ranskan, Beneluxin ja Saksan rajatarkastukset aiheuttavat viiveitä. Kilometrien mittaiset rekkajonot Puolan ja Liettuan sekä Viron ja Latvian rajalla vaikuttavat aikatauluihin.  Myös lauttaliikennettä Suomen ja Viron välillä on supistettu huomattavasti, mikä vaikuttaa kuljetuksiin Suomen ja Itä-Euroopan välillä ja viiveitä on odotettavissa.

Maakohtaisia kuljetusrajoituksia

Italia on sulkenut kaikki yksityishenkilöille suunnatut liikkeet ja palvelut ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta. Italian hallitus on määrännyt, että kaikki ei-välttämätön liiketoiminta on lopetettava, ellei koko henkilökunta voi tehdä etätöitä kotoa käsin. Suuri osa italialaisista yrityksistä sulki ovensa  torstaina 26.3. Alkaen 25.3. vain kriittiseksi luokiteltu tavaraliikenne on sallittu. Rajoitukset ovat voimassa ainakin 3.4.2020 asti.  

Ranska, Espanja ja Sveitsi ovat sulkeneet henkilöasiakkaille suunnatut vähittäiskaupat ja jälleenmyynnin lukuun ottamatta kriittisiä palveluita (ruokakaupat ja apteekit). Esim. Espanjassa Andalucian ja Madridin alueilla suuri osa yrityksistä on kiinni. Tällaisille vastaanottajille suunnattuja lähetyksiä ei voida tällä hetkellä toimittaa perille, joten lähetysten tulisi jäädä jo lähtömaahan kunnes tilanne on ohi. 

Monissa maissa joitain alueita on asetettu karanteeniin ja rajoitettu myös tavaraliikennettä. Tsekeissä Cervenkan, Unicovin ja Litovelin alueet (postinumeroalue CZ-78) ovat karanteenissa. Itävallassa seuraavat postinumeroalueet on asetettu karanteeniin: 5541, 5542, 5611, 5612, 5630, 5632, 5640, 5645, 5700, 5753, 6450, 6555, 6561, 6563, 6580, 6710, 6754, 6754, 6763, 6764, 6767, 6888, 9844. Näillä alueilla vain kriittiseksi katsottu tavaraliikenne on sallittu. Portugalissa Ovar (PT-3880) on suljettu koronaviruksen takia. Huomaa, että lähetyksiä ei voida toimittaa eikä noutaa näiltä alueilta.

Iso-Britanniassa seuraavien postialueiden jakelua on harvennettu: CA, DD, DE45, EH1-55, IP, KA, LD1-LD8, LL15, NR, PE22-PE25, PE30-PE38, PH, PL11-PL35, RG7, -14, -17, -18, -19, -20, SY14, SY22-SY23, TR1-TR27. Iso-Britannian ja Irlannin kuljetusten normaali reititys ei ole mahdollinen, joten lisä on otettu käyttöön kattamaan poikkeusreitityksestä aiheutuvaa lisäkustannusta.

Euroopan terminaaliverkosto on ruuhkautunut vastaanottajien ollessa kiinni. Tilanne on johtanut siihen, että tavara palautetaan lähtömaahan, jos toimitus ei ole mahdollinen. Asiakkaan tulee aina etukäteen varmistaa, pystyykö ulkomainen vastaanottaja ottamaan tavaraa vastaan tai pystyykö ulkomainen lähettäjä lähettämään tavaraa.

Maa Rajat suljettu Karanteenissa Rahtiliikenne sallittu
Espanja   X X
Italia   X X
Itävalta X X X (rajoituksin)
Latvia X   X
Liettua X   X
Norja X   X
Puola X   X
Ranska
X X
Saksa X   X
Slovakia X   X
Sveitsi X X X
Tanska X   X
Tsekki X X X (rajoituksin)
Viro X   X

Vaikutukset lento- ja merikuljetuksiin

COVID-19-viruksen leviämisen rajoittamiseksi myös monet Euroopan ulkopuoliset maat ovat tiukentaneet rajoituksia koskien ihmisten liikkumista, ja mm. Intiassa ja Etelä-Afrikassa on kehotettu kaikkia ihmisiä pysymään kotona seuraavat 21 päivää. Tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, miten eri maiden ulkonaliikkumisrajoitukset tulevat vaikuttamaan satamien ja lentokenttien toimintaan, mutta rajoituksista johtuvat viivästykset ovat mahdollisia. Mikäli lähetyksiä ei pystytä noutamaan ja toimittamaan normaalisti tai lähetyksiä joudutaan välivarastoimaan, on syytä varautua myös yllättäviin varastointikustannuksiin, jotka useimmiten lankeavat kuljetustilauksen tehneen osapuolen vastuulle. 

Suosittelemme kommunikoimaan tiiviisti omien tavarantoimittajien ja/tai vastaanottajien kanssa varmistaaksenne paikallisten olosuhteiden vaikutukset lähetystenne noutoihin ja jakeluihin. Mahdollisten poikkeustilanteiden aiheuttamista lisäkustannuksista kannattaa myös pyrkiä sopimaan jo etukäteen. 

Ajankohtaista tietoa eri DSV-maiden operatiivisesta tilanteesta löytyy myös DSV Panalpina Groupin globaalilta sivustolta

Tilannepäivitykset alueittain
Linkkejä eri maiden ylläpitämille uutissivuille

Lentorahti, tilanne 7.4.2020
Toistaiseksi tilanne jatkuu ennallaan. Iso osa matkustajalennoista  ei operoi tällä hetkellä EU-alueella jonka vuoksi rahtikapasiteettia on rajoitetusti  tarjolla. Rahtikoneet operoivat edelleen mutta näiden kapasiteetti täyttyy vauhdilla. Vastaamme rajoittuneeseen tarjontaan vaihtoehtoisten kuljetusmuotojen avulla mm. DSV:n oma rahtikoneverkosto tarjoaa reitityksiä Aasian ja Pohjois-Amerikkaan useita kertoja viikossa.

Merirahti, tilanne 7.4.2020
Myös merirahdin tilanne jatkuu ennallaan. Laivakapasiteetti on edelleen huomattavasti normaalia pienempi, mikä vaikuttaa varsinkin FCL vientiliikenteisiin. LCL-vientiliikenteet toimivat tällä hetkellä normaalisti. 

Seuraa lähetyksiäsi verkossa

Hallinnoi kuljetuksiasi nopeasti ja vaivattomasti verkossa. Voit sekä tilata kaikki maantie-, meri- ja lentokuljetuksesi että seurata lähetyksiäsi myDSV-asiakasportaalin kautta (vaatii tunnukset). myDSV palvelee DSV Air & Sea- ja Road-asiakkaita kuljetusmuodosta riippumatta. 

myDSV Track & Trace -palvelun kautta asiakkaamme voivat tarkastella lähetystietoja myös ilman kirjautumista lähetystunnuksen perusteella. Palvelusta näet, missä vaiheessa kuljetustilauksesi toteutus on parhaillaan ja milloin sen arvioidaan saapuvan perille.

Seuraa lähetyksiäsi myDSV track&trace -palvelussa

Tarkat ohjeet henkilöstölle ja kuljetusliikkeille

Olemme ottaneet käyttöön varotoimenpiteitä WHO:n suositusten mukaisesti. Sekä henkilöstölle että tavarantoimittajille on annettu tietoa muun muassa hyvän käsihygienian pitämisestä, käsihuuhteen käytöstä ja riittävien etäisyyksien pitämisestä.

Henkilöstö
Turvataksemme sekä oman henkilökuntamme että asiakkaidemme ja yhteistyökumppaniemme hyvinvoinnin, olemme implementoineet useita käytäntöjä, joista on tiedotettu koko henkilökunnallemme. Jatkossa pyrimme osallistumaan kaikkiin kokouksiin ja palavereihin etäyhteyksiä hyväksi käyttäen. Samoin tapaamiset omissa tiloissamme tulemme rajoittamaan vain aivan välttämättömimpiin.

Tiloissamme mahdollisesti vierailevia pyydämme jatkossa täyttämään terveysilmoituslomakkeen. Toistaiseksi myös kaikki työhön liittyvä matkustaminen ulkomaille on henkilökunnaltamme pääsääntöisesti kielletty, ja suosimme mahdollisuuksien mukaan etätyöskentelyä. Käsi- ja yleishygieniaan on kiinnitetty erityistä huomiota ja siihen liittyvät ohjeet on jaettu kaikille niin sähköpostitse kuin intranetin välityksellä.

Autoilijat ja kuljettajat
Olemme ohjeistaneet alihankkijoinamme toimivia kuljetusliikkeitä ottamaan käyttöön seuraavia varotoimia koronavirusepidemian aikana:

  • Kuljetusliikkeiden on varmistettava, ettei kuljettaja ole vieraillut riskialueeksi luokitetulla alueella viimeisen 14 vuorokauden aikana.
  • Kuljettajilla ei saa esiintyä oireita, jotka antaisivat syyn olettaa COVID-19-tartuntaa.
  • Kuljettajilla on oltava mukanaan käsihuuhdetta ja suojahanskoja, ja heidän on noudatettava ohjeita koskien hyvää hygieniaa.
  • Kuljetusliikkeiden on ohjeistettava kuljettajia toimimaan tilanteessa, jossa he saavat oireita ajovuoron aikana.
  • Noutaessaan ja toimittaessaan tavaroita asiakkaan tiloissa, kuljettajan on oltava tietoinen ohjeista ja vaatimuksista, jotka asiakas on asettanut, ja noudatettava niitä. Epävarmoissa tilanteissa kuljettajaa on ohjeistettu pyytämään lisäohjeita purku-/lastauspaikalta.
  • DSV antaa tarvittaessa lähetyskohtaisia erityisneuvoja esimerkiksi kuormatilan puhtauden suhteen.

Purku/lastaus DSV:n terminaaleissa ja varastoissa

  • Saavuttaessa DSV:n omaan terminaaliin tai varastoon, on terminaali-/varastotoimistossa asioitava niin harvoin kuin mahdollista. Kuljettajan on toimittava saatujen ohjeiden mukaan ja odotettava autossa käsittelyn ajan. Kuljettajat odottavat purku-/lastausajan autossa. CMR-kuittauksia ei tehdä epidemian aikana.
  • Kuljettajan on vahvistettava, että hän voi hyvin eikä hänellä ole kuumetta. Välittömästi saapumisensa jälkeen kuljettajan on pestävä/puhdistettava kätensä noudattaen DSV:n ohjeita käsihygieniaan liittyen.
  • Ellei muuta ole ohjeistettu, on kuljettajan pysyttävä hytissään koko purku-/lastaustoimenpiteen ajan. Tällaisissa tilanteissa on kuljettajan kuitenkin välittömästi lastauksen jälkeen tarkistettava, että kuorma on hyvin sidottu, ja tarvittaessa sitoa kuorma.
  • Jos lastaus tai purku vaatii kuljettajan valvontaa, on hänen oltava määrätyssä paikassa ja vähintään kahden metrin päässä DSV:n henkilöstöstä ja muista ihmisistä.

Vierailut DSV:n toimipisteissä ja terminaaleissa

Epidemian aikana vierailuja toimitiloissamme on vältettävä, mikäli se ei ole aivan välttämätöntä. Kaikissa DSV:n toimistoissa, terminaaleissa ja varastoissa vierailijoiden on ilmoitettava ja todistettava, että he eivät ole olleet riskialueilla viimeisen 14 päivän aikana. Tiloissamme mahdollisesti vierailevia pyydämme jatkossa täyttämään terveysilmoituslomakkeen.

Riskialueiden tarkka seuranta

DSV seuraa tiiviisti alueita, jotka luokitellaan riskialueiksi ja toteuttaa kuljetus-, lastaus- ja purkutoimenpiteet suhteessa vaatimuksiin ja olemassa oleviin riskeihin.

Lue myös uutisiamme aiheesta